Ofte stilte spørsmål
Her finner du svaret på spørsmål kundene våre ofte stiller. Får du ikke svar på det du lurer på her, er vi også tilgjengelige på postboks@elitefoto.no og Facebook messenger. Sjekk desuten butikkoversikten med kontaktinformasjon til butikkene våre.
Hvordan bestiller jeg bilder fra mobilen?
Bilder som er lagret på mobiltelefonen er enklest å bestille direkte fra mobilen i nettleseren. Gå til print bilder og last opp bildene. Forklaring med bilder her.
Hva er standard bildestørrelse?
10×15 cm er den tradisjonelle størrelsen fra da man fotograferte med film. Fra mobiler og digitale kamera er 10×13 mest vanlig, mens skjermbilder fra mobilen passer oftest best i 10×18 cm.
Hvilke filtyper kan jeg printe?
Produksjonsutstyret vårt foretrekker JPG-filer med fargerommet sRGB. Er du usikker på hva kameraet ditt er stilt inn på, er det nok dette. Vil du printe rett fra mobilen, trenger du ikke konvertere HEIC eller PNG-filene dine til JPG.
Fremkaller dere film / engangskamera?
Ja! Flere av butikkene våre har filmfremkaller, og resten vil ta imot og sende videre. Har du film til fremkalling, men ikke bor i nærheten av en av våre butikker? Du trenger ikke lenger fotopose, men ta kontakt med din nærmeste butikk for å få instrukser. Du finner kontaktinfo og butikkoversikt her:
* Butikkene fremkaller vanlig fargenegativfilm (type C-41). Har du sort/hvitt-film anbefaler vi å kontakte Kilden i Stavanger eller butikken på Bergen Storsenter.
Tar dere passbilder?
Bilder til norsk pass tas på passkontoret, men vi kan ofte ta bilder av barn under tre år. Sjekk med politiet først.
Bilder til utenlandske visum eller ID-kort hjelper vi deg gjerne med, det er bare å komme innom! Ta med spesifikasjonene, så lager vi i nøyaktige mål.
Er bildene mine klare?
Sannsynligvis ja.
Leveringsmåte «hent i butikk»? Hør med butikken.
Vanlige bilder sendt med posten? Hør med butikken som står i ordrebekreftelsen på e-post.
Fotointeriør eller fotobøker sendt med posten? Kontakt oss på kundeservice.
Når kommer resten av ordren min?
Bilder på fotopapir fremkalles hos butikkene våre og sendes som normal post. Du vil motta hentelapp fra Posten hvis pakken er for stor for postkassen.
Fotointeriør og fotobøker produseres hos eksterne leverandører i Norge og sendes med Bring.
Hvor stort kan jeg fremkalle?
Det kommer helt an på filstørrelsen på bildet du ønsker å forstørre. Bilder direkte fra kamera kan ofte forstørres ganske mye, mens skjermbilder og bilder du har fått tilsendt på e-post/MMS egner seg sjeldent å forstørre. Får du advarsel om dårlig oppløsning betyr det at bildet vil bli kornete.
Kan jeg velge mellom matt og blankt papir?
Vanlige albumbilder fremkalles normalt på blankt papir, og forstørrelser fra 13×18 fremkalles normalt på halvblankt papir. Hør med din lokale butikk om de kan hjelpe deg med andre valg.
Kan jeg lagre bilder i handlekurven?
Ja, som innlogget bruker kan du lagre påbegynte bildeprosjekter. Du finner tidligere ordre på min side.
Hodene er kuttet! Hva har skjedd?
Mest sannsynlig er bildet bestilt i en bildestørrelse som ikke passer med originalstørrelsen, og utsnittet har heller ikke blitt justert. Velger du å ta et utsnitt, pass på at det du vil ha med er innenfor den hvite rammen. Det er bare det i rammen som blir printet.
Jeg får bare feilmelding, hva gjør jeg?
Noen ganger er det nok å trykke «oppdater» for å laste inn siden på nytt. Hvis ikke kan du enten prøve å bestille i en annen nettleser, eventuelt prøve å slette internetthistorikken (cookies/cache) og prøve på nytt hvis du kun har én nettleser. Da må du nok dessverre begynne forfra i bestillingsprosessen.
Ulike filformater
JPG-format er den vanligste bildetypen og egner seg spesielt til fotografier. De fleste kameraer lagrer bildene i jpg. Bildene kan komprimeres for å ta mindre plass på minnekort/harddisk, men da blir bildekvaliteten lavere.
RAW-format er det ukomprimerte råmaterialet som lagres via bildesensoren. Dette formatet brukes mest av profesjonelle og entusiaster med systemkamera. Disse filene tar stor plass, men inneholder mye bildeinformasjon og er gode å redigere.
PNG-formatet brukes ofte til grafikk, og er normalt det skjermbilder blir lagret som, også på mobilen. Du trenger ikke konvertere PNG-filer til JPG for å printe dem hos oss.
GIF-formatet ble tidligere brukt til grafikk, men brukes i dag mest som animasjoner i kommentarfelt i sosiale medier.
HEIC-format er et plassbesparende bildeformat som bruker High Efficiency Video Coding (HEVC) for å komprimere og lagre bilder på tvers av enheter. Formatet brukes særlig av Apple (Mac og iPhone). Du trenger ikke konvertere HEIC-filene dine til JPG for å printe dem hos oss.
Hva betyr fargerom?
Et friskt øye kan se alle regnbuens farger uten å tenke så mye over det. Dataskjermer, digitale kameraer og printere har litt vanskeligere for å forklare for hverandre hvilke nyanser av fargene dataene i filen representerer. Derfor bruker man det vi kaller fargerom, som er matematiske modeller for hvordan man definerer nyansene.
sRGB er det fargerommet som er mest vanlig på utstyret til vanlige brukere, og det er også det fargerommet det meste av produksjonsutstyret vårt bruker. Er du usikker på hva kameraet ditt er stilt inn på, er det sannsynligvis dette.
Mer om bildestørrelser
Den tradisjonelle albumstørrelsen fra da man fotograferte med film er 10×15 cm. Det finnes riktignok flere filmtyper hvor man på bl.a. APS-filmen kunne velge mellom tre forskjellige størrelser, men den mest vanlige 35 mm-filmen, som brukes bl.a. i engangskamera, har et format som gir bildestørrelse i 10×15. Mer nøyaktig er det faktisk 10,2x15x3 cm eller helt nøyaktig 4×6 tommer (som gir høyde-/breddeforholdet 2:3).
Digitale speilreflekskamera har samme forholdet, men digitale kompaktkamera og kameraene i mobiltelefoner har en bildesensor der fysisk størrelse varierer en god del, men høyde-/breddeforholdet er 3:4. Albumstørrelsen som passer best her, kaller vi for 10×13, eller mer nøyaktig 10,2x13,6 cm, men også 11×15 passer bra.
Noen mobiltelefoner har en innstilling hvor bildet som tas fyller hele mobilskjermen. Mange mobilskjermer har et høyde-/breddeforhold på 9:16, samme som for TV-skjermer, og den beste bildestørrelsen her er 10×18. Det samme gjelder for Snapchat-bilder og andre skjermbilder man tar med telefonen. Andre telefoner, bl.a. nyeste iPhone 11 Pro, har en skjermstørrelse som igjen er mye smalere med et høyde-/breddeforhold på 6:13, og beste størrelse for skjermbilder er 10×22, mens bilder tatt med vanlig kamera er 10×13.
Forstørrelser
Forstørrelser finnes i mange forskjellige standardformater, bl.a. 13×18, 15×20, 20×25, 20×30, 30×40 osv., alle med litt forskjellige høyde-/breddeforhold. Du må sannsynligvis tilpasse bildestørrelsen til utskriftstørrelsen, men ofte er det nok å trimme en liten centimeter oppe og nede, eller på begge sidene for at det skal passe.
Hvor store kan bildene bli?
Det er ingen fasitsvar på hvor stort du kan lage et bilde. Ofte er det motivet som er viktigst, og vi opplever at mange godtar litt uskarpe bilder av personer de er glade i. På nært hold vil det kanskje være tydelig, men på litt avstand oppleves det brukbart.
For et vanlig albumbilde i 10×15 bør bildet optimalt være på minimum to megapixler og en filstørrelse på iallfall 500kB. Hvis bildet er mindre vil du fortsatt se motivet, men det vil gå ut over skarpheten.
Litt mer teknisk: I optimal kvalitet bør bildet ha 300 pixler per tomme (omregnet til 118 pixler per centimeter, eller avrundet til 100 pixler per centimeter). Hvis bildet ditt har en størrelse på 3000 x 4000 pixler (12 megapiksler) vil du fint kunne fremkalle det i 30×40 cm på fotopapir. Jo større, jo mindre skarpt vil det bli.
Store forstørrelser betraktes uansett gjerne på litt avstand, og da vil man heller ikke legge merke til litt mindre skarphet.
Hva menes med oppløsning?
Oppløsningen til et bilde sier hvor mange bildepunkter det har. En megapiksel betyr en million piksler.
Hvis du ser for deg fire fargede kvadrater side om side, der alle sidene er 5x5 cm, får du et bilde på 10x10 cm. Dette bildet er på fire piksler (de fire firkantene), og firkantene er så store at du tydelig kan se dem.
Et bilde som består av 100 små firkanter på 1x1 cm, gir fortsatt et bilde på 10x10 cm, men nå består bildet av 100 piksler. Dermed blir firkantene mindre synlige, og bildet dermed mye bedre.
Jo flere piksler/bildepunkter (høyere oppløsning), desto bedre detaljer og skarphet i bildet. For å lage en stor forstørrelse, er det derfor viktig med mange nok bildepunkter.